De Boer Burgum gebruikt
voor elk project Blauwe Diesel

„Een mooie eerste stap om duurzamer te ondernemen”

De Boer Burgum B.V. is toeleverancier van aannemers in met name de infra. Denk aan rioleringsprojecten, grondverlaging, het versterken van waterkeringen, kadeverhogingen en het aanleggen van wegen en bedrijventerreinen. Het bedrijf was rond 2012 één van de eerste gebruikers van Blauwe Diesel EN590. „Waar je wat kunt doen voor het milieu, moet je die verantwoordelijkheid ook nemen”, zo stelt directeur Heinze de Boer. „Voor ons was Blauwe Diesel een mooie eerste stap om duurzamer te ondernemen.” Onderstaand zijn verhaal.

Paard en wagen

„Mijn opa is in 1946 in Burgum begonnen met het bedrijf. Met paard en wagen, als loonwerker bij boeren langs. In 1953 kwam de eerste trekker en kwam het grondwerk erbij. In 1974 heeft mijn vader het overgenomen, het loonwerkgedeelte is in 1990 verkocht en in 2003 ben ik bij mijn ouders in de zaak gekomen. Op mijn zesde wist ik eigenlijk al dat het bedrijf van mijn ouders ook mijn bestemming zou worden. In 2009 heb ik het van hen overgenomen. Toen ik erbij kwam waren we met ongeveer acht man. Anno 2021 zijn dat er tussen de zestig en de zeventig. Het bedrijf beschikt over zo’n dertig machines om alle werkzaamheden uit te kunnen voeren. Van kranen van anderhalve ton tot dertig ton, dumpers, shovels, vrachtwagens en trekkers met onder andere diepladers. Er is wel wat gebeurd dus. De schaalvergroting is nodig geweest om een belangrijke speler op de markt te worden. Op deze manier kunnen we een stukje continuïteit waarborgen.”

Knop om

„Op een gegeven moment is bij ons de knop omgegaan. Wat wij doen is behoorlijk belastend voor het milieu. Als het anders zou kunnen, dan zou dat mooi zijn. Juist op dat moment kwam Future Fuels voorbij met een alternatief: de Blauwe Diesel. Wij hebben gekozen voor de B20-versie. Hiermee hebben we in 2020 de uitstoot van CO2 met 168.000 kilo gereduceerd.”

Budgetneutraal

„Door te kiezen voor een hogere variant kun je meer CO2 reduceren, maar de B20 past op dit moment het beste binnen ons kostenplaatje. Blauwe Diesel is een beetje duurder, maar staat ook voor brandstofbesparend. Dat is voor ons wat lastig te meten, maar ik geloof in ieder geval dat het gebruik van de B20 hierdoor nagenoeg budgetneutraal is. Als je op die manier dan een beetje het milieu kunt sparen, dan doen wij dat als bedrijf heel graag. Later bleek ook nog eens dat de Blauwe Diesel EN590 een goed effect heeft op motoren. Waar andere diesel heel vaak nog voorzien is van een biocomponent, is dat bij de Blauwe Diesel van Future Fuels niet het geval. Daardoor hebben we bijvoorbeeld geen last van bacterievorming. Sinds het gebruik van Blauwe Diesel hebben we weinig tot geen trammelant gehad met de motoren. Een groot bijkomend voordeel, want weinig stilstand en reparatie is ook kostenbesparend.”
Het gehele machinepark van De Boer Burgum draait op Blauwe Diesel EN590. Op het eigen bedrijfsterrein in Sumar staat een grote tank en daarnaast beschikt het bedrijf over ongeveer tien losse tankdepots. Welk project er door De Boer Burgum ook wordt uitgevoerd, er wordt altijd Blauwe Diesel gebruikt. „Als onderaannemer speelt het in de praktijk eigenlijk geen rol om een project binnen te krijgen, maar we vinden het voor onszelf gewoon belangrijk.”

Garantie

De Boer Burgum heeft zich overigens ook laten informeren over andere duurzame brandstoffen. „Daar kon ik echter nooit helemaal overtuigd van raken. Daarbij biedt Blauwe Diesel EN590 bij gebruik ook nog eens garantie op de motoren. Daar hoef je als bedrijf dus niet over in te zitten. Zonder zorgen kun je overstappen.”
Het bedrijf heeft ook wel eens elektrische auto’s geprobeerd, evenals groen gas. „Dat was niet echt een succes. Deze oplossingen brengen nog te veel beperkingen met zich mee.”

Toekomst

In 2017 is het bedrijf vanuit Burgum verhuisd naar Sumar. In datzelfde jaar is Jacob van der Meer compagnon geworden. Op deze nieuwe locatie heeft het bedrijf alle ruimte om verder te groeien. In totaal is er een terrein van 20.000 m2 beschikbaar. Voor De Boer Burgum de reden om uit te breiden met een gedeelte grondstoffenrecycling. Puin en asfalt worden zo verwerkt, dat het kan worden hergebruikt in nieuwe projecten.
Het kantoor zelf is duurzaam gebouwd. Voor De Boer Burgum een extra motivatie om te verhuizen. „Ook thuis draait alles op zonnepanelen en aardwarmte. Zowel privé als zakelijk draag ik zo een steentje bij aan het milieu. Wat de toekomst betreft ben ik al enkele jaren bezig om te kijken wat we binnen ons bedrijf nog aan processen kunnen veranderen om energiezuiniger te kunnen werken. Dat heeft inmiddels geleid tot een subsidieaanvraag. De komende maanden vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats. Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar een gedeelte van het proces willen we op een andere manier invullen, zodat daar minder energie naar toe gaat.”
Bedrijfseconomisch is het volgens De Boer momenteel voor zijn eigen bedrijf nog geen optie om over te stappen naar een hogere B-versie. „Dat zit er helaas nog niet in, maar de Blauwe Diesel kan ik zeker wel adviseren aan andere bedrijven. Dat doe ik dan ook heel bewust. Mijn motto: Alles wat op gewone diesel draait, daar kan net zo goed Blauwe Diesel in.”

Direct informatie aanvragen

Meer weten wat Blauwe Diesel voor je bedrijf kan betekenen? Vraag het informatiepakket aan!


    Tanklocaties