Wat is Blauwe Diesel

Een duurzame vervanging voor fossiele brandstof

Hét onderwerp van de laatste jaren is verduurzaming. Blauwe diesel is een vervanger van diesel die maar liefst tot 50% minder vervuilend is dan normale dieselbrandstof, en ook nog eens een stuk zuiniger! Blauwe Diesel EN590, is dé nieuwe generatie brandstof die in meerdere varianten te verkrijgen is. Deze brandstofsoort is een stuk zuiniger en duurzamer dan reguliere fossiele brandstof. Meer weten over de mogelijkheden van Blauwe Diesel en de voordelen die het gebruik hiervan met zich meebrengt?

 

Wellicht heb je de term Blauwe Diesel weleens langs horen komen, maar wat is Blauwe Diesel nou precies? Blauwe diesel is een circulaire brandstof, dat wil zeggen dat deze is samengesteld met hoogwaardige gerecyclede restproducten. Een van deze restproducten heet ‘HVO’, wat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ staat. Omdat de bestanddelen volledig recyclebaar zijn verbeter je jouw invloed op het milieu en verkleint je de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf, dit kan voordelen opleveren in aanbestedingstrajecten.

 

Blauwe Diesel winterbestendig

Welke varianten zijn er?

Om te beginnen wordt Blauwe Diesel in verschillende varianten aangeboden, namelijk:

  • Blauwe Diesel 20
  • Blauwe Diesel 30
  • Blauwe Diesel 40
  • Blauwe Diesel 50

De cijfers achter iedere soort Blauwe Diesel, van 20 tot 50, staan voor de verhouding Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en hoogwaardige minerale diesel brandstof. Oftewel, de variant ‘Blauwe Diesel 50’ bestaat voor maar liefst 50% uit duurzame brandstof en 50% uit reguliere diesel. Deze varianten Blauwe Diesel zijn te verkrijgen bij tankstations door heel Nederland en zijn te gebruiken in iedere dieselauto.

Blauwe Diesel voor de agrarische sector

Wat is Blauwe Diesel: de voordelen

Een van de grootste voordelen van Blauwe Diesel is dat het maar liefst tot 50% schoner is dan reguliere dieselbrandstof. Door de veel lagere hoeveelheid schadelijke stoffen in Blauwe Diesel draait je motor een stuk efficiënter dan bij reguliere fossiele brandstoffen. En tot slot is Blauwe Diesel door de unieke samenstelling ook nog eens winterbestendig tot temperaturen van -40C, dit bespaart in het onderhoud en daarmee ook in jouw portemonnee. Als je diesel niet winterbestendig is kan dit ervoor zorgen dat het bestanddeel paraffine in diesel kristalliseert en hierdoor gaat ‘vlokken’ dit heeft als resultaat dat je leidingen en filters verstoppen. Overstappen op Blauwe Diesel is gemakkelijk omdat het een  ‘drop-in fuel’ is. Het grote voordeel van drop-in fuels is dat deze zonder aanpassing van de dieselmotor te gebruiken is.