Verschil tussen Blauwe Diesel 100 (HVO100) en GTL in de watersport

Als Accountmanager van Future Fuels (dealer van o.a. Blauwe Diesel) krijg ik deze vraag regelmatig voorgeschoteld. Ook tijdens de afgelopen beurs Boot Holland werd deze vraag veelvuldig gesteld. Hoogste tijd om speciaal aan dit onderwerp een blog te wijden.

GTL staat voor ‘Gas To Liquid’. Het is een vloeibare dieselbrandstof die op synthetische wijze wordt verkregen uit aardgas. Hier hebben we direct al een groot verschil met Blauwe Diesel 100 te pakken. Blauwe Diesel 100 bestaat namelijk uit plantaardige afvaloliën uit de voedingsmiddelenindustrie. HVO staat voor hydrotreated Vegetable Oil. Blauwe Diesel 100 is dus een HVO100. Gebruik je een 100% HVO, dan is er sprake van een CO2-reductie van maar liefst 89% op basis van ‘Well to Wheel’ ten opzichte van fossiele diesel. Doordat GTL wordt geproduceerd van aardgas, is daarbij sprake van een CO2-reductie van 5%. Een verschil van ruim 80%!

Lekkages

Maar wat zijn nu de verschillen in gebruik zelf? Beide brandstoffen kunnen immers zonder aanpassingen aan de motor gebruikt worden, hebben dezelfde brandstofnormering en zijn beide winterbestendig. Echter, doordat bij GTL de aromaten in de brandstof ontbreken (aromaat vrij) en GTL een schrale brandstof is, kunnen met name in oudere motoren lekkages ontstaan, doordat rubberafdichtingen krimpen. Met als gevolg dat slangen en aansluitingen kunnen gaan lekken. Ben je er niet op tijd bij, dan kan de gehele motor in de soep draaien. Hiermee hebben we het belangrijkste nadeel van GTL te pakken: het zogenoemde ‘seal swell’-effect ontbreekt bij GTL.

De Blauwe Diesel 100 is geen schrale brandstof en aromaat arm. Hierdoor heb je deze problemen niet. Je kunt dus probleemloos switchen van gewone diesel naar Blauwe Diesel 100 en andersom.

Kans op bacteriegroei nihil

Een ander belangrijk verschil is dat Blauwe Diesel water afstoot. GTL is weliswaar minder gevoelig voor bacteriegroei, omdat deze geen aromaten en zwavel bevat, maar stoot geen water af. Hierdoor houd je de kans op bacteriegroei, terwijl dat bij het gebruik van Blauwe Diesel 100 nihil is. Je hebt dus geen last meer van problemen als verstopte filters. Een fijn idee, want je moet er toch niet aan denken dat je door dit soort problemen niet meer verder kunt varen en te maken krijgt met hoge reparatiekosten?

Kortom, de verschillen tussen GTL en Blauwe Diesel lijken in eerste instantie misschien niet zo groot, ze zijn er zeker wel. Wees je daarvan bewust. Meer weten? Wij zijn altijd bereikbaar voor vragen, dus stel ze gerust.

 

Dit blog is geschreven door Mark Zijlstra
Neem gerust contact met hem op!
📞 06 10165353
📧 mzijlstra@futurefuels.nl