Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.
Brandstof als sleutelfactor in de transitie naar duurzaam
Bij de transitie naar een duurzamere economie draait het niet alleen om elektrificatie of nieuwe technologieën. De brandstof die we vandaag gebruiken, speelt een cruciale rol in de snelheid en effectiviteit van deze overgang. Duurzame brandstof, zoals Hydrotreated Vegetable Oil (HVO100), biedt direct een haalbare oplossing. Dit maakt deze brandstof aantrekkelijk voor sectoren zoals transport en landbouw, waar machines en voertuigen nog niet eenvoudig vervangen kunnen worden door elektrische alternatieven. Voor transportbedrijven betekent dit schonere logistiek, terwijl agrarische bedrijven duurzamer kunnen produceren met behoud van de benodigde kracht en efficiëntie.
Elektrisch, de oplossing voor stedelijke mobiliteit
Elektrisch wordt vaak gezien als hét symbool van de transitie naar duurzame mobiliteit. In stedelijke gebieden, waar de afstanden korter zijn en de infrastructuur snel groeit, biedt elektrische mobiliteit wellicht directe voordelen. Voor sectoren zoals stedelijke distributie en personenvervoer is dit een haalbare optie. Maar de transitie naar volledig elektrisch vergt tijd en grote investeringen. Er zijn ook sectoren waarbij een volledige vloot vervangen nu nog onmogelijk is.
Is waterstof dan wel de toekomst in de transitiemarkt?
Waterstof wordt ook steeds vaker genoemd als de brandstof van de toekomst, vooral in de transportsector waar lange afstanden worden afgelegd. Waterstof produceert bij verbranding namelijk alleen water als bijproduct. Toch staat deze technologie nog in de kinderschoenen. Er is namelijk niet alleen geen productiecapaciteit of infrastructuur, de inzet gaat ook gepaard met grote verliezen, omdat je het voor transport onder grote druk moet brengen, machines geen ruimte hebben voor grote tanks en er grote verliezen bij optreden.
Ondanks deze uitdagingen zetten bedrijven en overheden in op het opschalen van “groene waterstofproductie”, waarbij waterstof duurzaam wordt opgewekt met hernieuwbare energiebronnen.
Biobrandstof de snelste oplossing in de transitiemarkt
Biobrandstoffen zoals Blauwe Diesel en HVO, vormen een belangrijke tussenoplossing voor bedrijven die al op korte termijn hun CO₂-uitstoot willen verlagen zonder te investeren in nieuwe voertuigen of machines. Deze brandstoffen kunnen direct worden ingezet in bestaande dieselmotoren en zorgen voor een aanzienlijke reductie van de uitstoot. Dit maakt biobrandstoffen aantrekkelijk voor sectoren zoals transport en landbouw.
Een hybride toekomst of
Blauwe Diesel?
In de transitie naar duurzame mobiliteit is er niet één oplossing die voor alle sectoren en toepassingen werkt. De toekomst van brandstoffen zal waarschijnlijk hybride zijn, waarbij verschillende technologieën naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen.
Elektrisch rijden wordt bijvoorbeeld steeds meer de norm in stedelijke gebieden. Terwijl waterstof vooral geschikt lijkt voor langeafstandslogistiek. Blauwe Diesel biedt direct inzetbare voordelen voor sectoren zoals transport en landbouw, waar volledige elektrificatie of waterstofaandrijving momenteel nog geen haalbare optie is. De hybride aanpak geeft flexibiliteit, maar is niet altijd mogelijk bij materieel dat zwaar leunt op bestaande dieselmotoren. Voor deze toepassingen biedt Blauwe Diesel een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing die zonder aanpassingen aan voertuigen kan worden gebruikt, waardoor bedrijven sneller zullen verduurzamen.
Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf kan profiteren van duurzame brandstoffen? Neem dan contact met ons op of download onze whitepaper.